dinsdag 11 mei 2010

Liever geen blessures, de tips van Joke !


Ik doe voor de 2e keer mee aan de Roparun. Ik vond het zo leuk vorig jaar dat ik geen moment na heb hoeven denken toen ik weer gevraagd werd. Het is een geweldige ervaring om samen voor zo'n goed doel als de Roparun te werken.
Het doet je goed als iemand met een lekker gevoel van de massagetafel afstapt. De spieren worden toch stijver en vermoeiender naarmate de afstand vordert.
Ik heb inmiddels gezien hoe getraind iedereen is, zowel de lopers als de fietsers, Ze weten allemaal heel goed waar ze mee bezig zijn.

Voor de fans wil ik nog wel een paar aandachtpunten benoemen:

Miljarden spiervezels over de hele wereld zenden op dit moment hun signalen uit. Pijnlijke boodschapjes voor de hersenen van vele duizenden hardlopers. Ondanks deze immense aantallen is de precieze oorzaak van spierpijn voor wetenschappers nog steeds een raadsel. Er is daarom ook geen medische specialist die pijnlijke spieren direct kan genezen. Gelukkig hoeft er voor hardlopers geen alarmklok te worden geluid. De komende dagen zal ik enkele aspecten van het voorkomen van blessures benoemen vandaag: Training

Training
Een goede training moet zo geleidelijk worden opgebouwd dat er nauwelijks of geen sprake is van spierpijn. De waarborg voor dit laatste is een goed uitgedokterd schema, het liefst opgesteld door een geschoold trainer. Bepaalt u zelf hoeveel u elke keer wilt lopen, zorg dan niet voor te grote veranderingen in uw training ten opzichte van wat u gewend bent. Enkele procenten meer in tempo, tijd of kilometers is een veilige marge. Maar loop ook vaak bewust veel langzamer dan uw standaardtempo. Het zal u goed doen.
In het algemeen heeft de training verder een positieve invloed op de reserves van verschillende energiebronnen (koolhydraten, vetten). Ook wordt de zuurstoftoevoer naar de spieren verbeterd en verhoogt u het lokale uithoudingsvermogen. Efficiƫnt bewegen, dus een goede looptechniek, verkleint de kans op een verkeerde belasting van de spieren.

Morgen : Het Rekken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten